ΓΡΑΝΙΤΕΝΙΑ ΑΥΓΑ
Στην ορεινή Γαλικία της Ισπανίας μια ομάδα μηχανικών, οινολόγων και οινοποιών σχηματίζουν την ANFORUM (www.anforum.es) και επινοούν την δημιουργία βαρελιών από το πλέον φυσικό υλικό, την πέτρα και δη τον γρανίτη.
Μετά από πολλές δοκιμές και αναλύσεις παρουσιάζουν 4 μεγέθη, 500, 700, 1.700 και 3.000 λίτρων. Αυτά τα γλυπτά γρανιτένια αυγά επιδρούν στα κρασιά τόσο με την φόρμα τους όσο και με το υλικό τους.
Η ωοειδής φόρμα διευκολύνει τη φυσική και συνεχή κίνηση του κρασιού, επιτρέποντας στις οινολάσπες να παραμένουν σε διαρκές battonage. Το πάχος των 10 cm ευνοεί την ελεγχόμενη μικρο-οξυγόνωση η οποία ευκολύνει την εξέλιξη του κρασιού και εμποδίζει να εμφανιστούν αναγωγικές νότες.
Διατηρεί την θερμοκρασία του κρασιού σταθερή αποτρέποντας τις απότομες διακυμάνσεις.
Τα γρανιτένια βαρέλια θα χρησιμεύσουν για πολλές επεξεργασίες όπως ωρίμαση, ζύμωση, ωρίμαση σε οινολάσπες με αποτέλεσμα τα κρασιά να διαμορφώνουν το δικό τους χαρακτήρα και να αναδεικνύουν το terroir από το οποίο προέρχονται.
Για να δείτε το αρχείο πατήστε εδώ
ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ CETIM (www.cetim.es)